Chakra

De chakra’s (Sanskriet voor “wiel”) zijn te vergelijken met een soort energiebronnen, deze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen.

Een chakra kunt u het beste zien als een bloem die al gelang de omstandigheden open of dicht kan staan.

Is een chakra bijvoorbeeld de keelchakra (communicatiecentrum) onderactief of overactief dan kan dat problemen veroorzaken met communiceren, bijvoorbeeld moeite hebben met het verwoorden van je emoties. Het mooiste is dus wanneer een chakra in evenwicht is.

Er zijn zeven chakra’s die zich tussen staartbeen en kruin in het menselijk lichaam bevinden. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest.
Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamfuncties en emoties. Ideaal zou zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo. Chakra’s kunnen niet actief genoeg zijn waardoor blokkades in de energie ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief. Er zijn technieken om de chakra’s te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen.

De zeven chakra’s zijn:

  1. Wortel- of stuitbeencentrum ( Muladhara )
  2. Sacraal chakra ( Sadhisthana )
  3. Navelcentrum, ookwel zonnevlechtchakra ( Manipura )
  4. Hartchakra ( Anahata )
  5. Keelchakra ( Vishudda )
  6. Voorhoofd chakra , ookwel derde oog chakra ( Ajna )
  7. Kruin of kroonchakra ( Sahasrara )